WordPress 4.1 “Dinah”

WordPress 4.1 Dinah

WordPress.org telah mengeluarkan versi terkini WordPress 4.1 yang dinamakan sebagai “Dinah” dimana ianya memberi fokus kepada persekitaran sistem bebas menulis dan juga turut memperkenalkan tema terbarunya “Twenty Fifteen“.

Anda hanya perlu aktifkan distraction-free writing mode untuk menggunakan fungsi kebebasan menulis tanpa sebarang gangguan ini. Menulislah dengan sebebas-bebasnya kerana paparan normal untuk editing dan sebagainya hanya akan muncul apabila anda membawa kursor tetikus keluar dari ruangan editor dan akan hilang kembali apabila anda menulis.

distraction free writing mode
Tema Twenty Fifteen pula adalah tema yang serasi dengan semua jenis saiz paparan pelbagai peralatan teknologi sama ada komputer, laptop, telefon pintar atau gajet. Dengan kata lain tema ini mesra kepelbagaian pengguna.

Tema Twenty Fifteen

Jikalau berkenan dihati silalah menaiktaraf blog WordPress masing-masing… 🙂

WordPress 4.0.1 Security Release

WordPress cartoon picture!

WordPress.org baru saja melepaskan versi terkini WordPress 4.0.1 Security Release beberapa hari lepas. Versi ini dilancarkan khas bagi tujuan mengatasi masalah keselamatan kritikal yang terdapat dalam beberapa versi sebelum ini.

Anda amat-amat digalakkan untuk menaiktaraf blog WordPress masing-masing dengan kadar yang segera kerana ianya berkaitan dengan keselamatan sistem WordPress yang anda gunapakai sebelum ini. Bukankah mencegah itu lebih baik dari merawat.

Versi 4.0.1 turut memperbaiki 23 pepijat (bugs) yang terdapat dalam versi 4.0.

Selamat menaiktaraf dengan jayanya.

# Ini merupakan post yang kedua dalam tahun 2014 ini selepas post pertama pada 3 Januari lepas. Mungkinkah hanya 2 post sahaja dalam tahun 2014 ini?… 🙂